Geniet nu tot 30% KORTING

Zijn tattoos gevaarlijk?

tattooed girl - are tattoos dangerous?Al eeuwen worden tattoos gebruikt om het lichaam te decoreren, om er bepaalde krachten uit te halen of om een bepaalde betekenis uit te dragen. De technieken zijn intussen veranderd, maar tattoos blijven ongelooflijk populair. Meer en meer mensen stappen een tattooshop binnen, ook mensen die niet per se ‘ruig’ of ‘artistiek’ zijn. Veelbekeken tv-programma’s als “LA Ink”, over de tattoo-artieste Kat von D, dragen daar alleen maar toe bij.


Op zich hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Integendeel, hoe meer mensen tattoos willen, hoe meer de tattookunst zich kan ontwikkelen. Maar je mag niet onbezonnen te werk gaan. Een tattoos is (quasi) permanent en niet helemaal zonder gevaar.


Tattoos gevaarlijk?


tattoo needle - are tattoos dangerous?


Wie ooit al een tattoo liet zetten, in een kwaliteitstattooshop wel te verstaan, werd zeker gewezen op eventuele problemen: allergieën en een gevoelige huid kunnen ervoor zorgen dat de huid slecht reageert op de inkt. Die gevolgen zijn meestal van korte duur en veel mensen nemen het er blijkbaar graag bij.


Maar zijn er ook langetermijneffecten? Dr. Andreas Luch van het Duits Instituut voor Risicoanalyse in Berlijn, vindt alleszins dat mensen voorzichtig moeten zijn. Volgens hem is het niet duidelijk wat er gebeurt met de inkt die je onder je huid injecteert, maar je mag ervan uitgaan dat de inkt zich verspreidt in de bloedbanen en organen. Tattoo-inkt bestaat voornamelijk uit organische stoffen, maar ook uit bewaarmiddelen en vervuilde deeltjes, zoals nikkel, arsenicum en lood, die dus in je lichaam terechtkomen. Bij een onderzoek in Zwitserland bleek dat er in maar liefst 14% van de geteste inktstaaltjes bewaarmiddelen zaten die verboden zijn om in cosmetica te gebruiken! Luch wil geen paniek zaaien, maar dringt er wel op aan dat mensen goed nadenken voor ze een tattoo laten zetten (lees hier het volledige artikel).


tattoo parlor - tattoo shop


Heb je je zinnen gezet op een tattoo? Hou dan rekening met het volgende:



  • Ga niet eender welke tattooshop binnen. Informeer je en vraag na bij vrienden of familie met welke shop ze goede ervaringen hebben. Beschouw het zetten van een tattoo als een medische ingreep. De tattooshop zou even proper moeten zijn als de praktijk van een dokter of tandarts.

  • Vraag of je het materiaal mag zien dat zal gebruikt worden voor je tattoo. De naalden moeten nieuw zijn, gesteriliseerd en individueel verpakt. De inkt mag enkel komen uit kleine inktpotjes voor eenmalig gebruik. Alles wat je huid aanraakt, mag niet hergebruikt worden. De tatoeëerder moet handschoenen dragen.

  • Elke mogelijk besmetting moet vermeden worden. De werktafel van de tatoeëerder moet dus vrij zijn van persoonlijke spullen zoals mobiele telefoons.


Tijdelijke tattoos


temporary tattoos - are tattoos dangerous?


Ook tijdelijke tattoos zijn al enkele jaren aan een opmars bezig. Deze zomer zijn vooral de gouden en zilveren tattoos een grote hit, omdat ze zo mooi staan op een gebronsde huid. Of wat dacht je van Halloween- of carnavaltattoos? Voor mensen die van afwisseling houden zijn tijdelijke tattoos het perfecte alternatief. Je vindt ze in alle vormen en maten.


Met tijdelijke tattoos hoef je uiteraard niet bang te zijn voor vervuilde naalden, bacteriële infecties of vervelende reacties op de inkt. Maar toch moet je er ook mee uitkijken. Er zijn immers minder kwaliteitsvolle tattoos op de markt die huidirritatie kunnen veroorzaken. Koop je tijdelijke tattoos dan ook altijd bij betrouwbare verkopers, zoals Tattoo For A Week.


Alle tattoos die wij aanbieden zijn veilig (ook voor kinderen) en niet giftig. Ze bevatten enkel kleurstoffen die goedgekeurd werden door de FDA (Food & Drugs Administration van de VS) en ze werden gemaakt zonder zwarte henna of ppd. We verkopen enkel producten waarvan we zeker weten dat ze voldoen aan de strengste Amerikaanse, Europese en internationale regels. Onze tattoos dienen om een beetje fun in je leven te brengen, zonder zorgen!


Wat je ook kiest, afwisseling met tijdelijke exemplaren of ‘the real deal’, hou het veilig en geniet van je tattoos!


Ouder artikel Recenter artikel