Geniet nu tot 30% KORTING

Tattoos voor het goede doel

De tijd dat tattoos enkel dienden om je look te verbeteren of om je een bepaald imago aan te meten, ligt al lang achter ons. Tattoos hebben vandaag bijna altijd een persoonlijke betekenis voor de drager. Bovendien verwijzen ze steeds meer naar sociale thema’s en goede doelen.


Tattoos tegen hongersnood


zlatan ibrahimovic - www.tattooforaweek.com


In februari van dit jaar speelde de Zweedse topvoetballer Zlatan Ibrahimovic een opmerkelijke wedstrijd. Zijn ploeg Paris Saint-Germain speelde tegen Caen en na het maken van een doelpunt ontblootte de controversiële voetballer zijn bovenlichaam, dat volledig onder de tattoos zat. Het leverde hem een gele kaart op. Tijdens de daaropvolgende persconferentie verklaarde Ibrahimovic dat die gele kaart hem geen barst kon schelen. Hij had de namen van 15 mensen die honger lijden op zijn lichaam laten tatoeëren door middel van tijdelijke tattoos. Door zijn torso te ontbloten wilde hij aandacht vragen voor de hongersnood in de wereld. Ibrahimovic vulde aan dat hij het liefst alle namen van de hongerigen op deze wereld had laten tatoeëren, maar dat zijn er maar liefst 805 miljoen. “Ik word elke week aangemoedigd, maar er zijn mensen die nooit worden aangemoedigd. Ook zij moeten aandacht krijgen. Als ambassadeur van het Wereldvoedselprogramma wil ik daarvoor zorgen.”


Pink Ribbon


Ibrahimovic is niet de enige die tattoos gebruikt voor het goede doel. Tatoeëerders  over de hele wereld merken al jaren dat er een verschuiving plaatsvindt bij hun klanten. Waar vroeger vaak dezelfde en dus onpersoonlijke tattoos werden gevraagd - denk aan zeemanstattoos, tribaltattoos, doodshoofden … - vraagt men nu meer en meer om tattoos die een speciale betekenis hebben. Niet zelden gaat het om sociale thema’s en goede doelen. Eén van de meest gevraagde ‘charity tattoos’ is de pink ribbon tattoo, een symbool dat aandacht vraagt voor borstkanker. Voor sommigen omdat ze iemand hebben verloren aan de ziekte (in dat geval gaat de tattoo vaak gepaard met de naam van de overledene), om er kracht uit te putten tijdens de behandeling of gewoon omdat men de actie wil ondersteunen. Je vindt ze in allerlei variaties:


pink ribbon tattoo 2 - www.tattooforaweek.com pink ribbon tattoo 3 - www.tattooforaweek.com pink ribbon tattoo-www.tattooforaweek.com pink robbon tattoo 4 - www.tattooforaweek.com


Gay pride


De strijd om gelijke rechten voor holebi’s is nog niet gestreden. Het valt dan ook niet te verbazen dat ‘gay pride’ een populair thema is voor sociaal geëngageerde tattoos. Ze komen voor in allerlei vormen. Van opvallende regenboogkleurige tattoos tot subtiele liefdestattoos, al dan niet met een verborgen betekenis.


gay pride tattoo - www.tattooforaweek.com gay pride tattoo 2 - www.tattooforaweek.com


gay pride tattoo 3 - www.tattooforaweek.com


Eén van de veel gebruikte symbolen is de roze driehoek. Het verwijst naar de nazi-concentratiekampen, waar homoseksuele gevangenen verplicht werden een roze driehoek op hun jas te dragen.


gay pride tattoo 4 - www.tattooforaweek.com


Sommigen maken er iets grappigs van, of iets heel nerdy:


Gay pride tattoo 6 - www.tattooofraweek.com Gay pride tattoo 5 - www.tattooforaweek.com


Tsunami


henk schiffmacher - www.tattooforaweek.com


Henk Schiffmacher, ook wel de tattookoning van Amsterdam genoemd, wilde na de tsunami in Japan zijn steentje bijdragen. Hij zette een actie op poten waarbij mensen bij hem een tattoo naar keuze konden laten zetten. In plaats van hem te betalen, moesten ze het bedrag doneren aan de tsunami-hulporganisaties. Eerder dan humanitaire hulp, want Japan is eigenlijk rijk genoeg vond hij, moest het geld gaan naar de wederopbouw van het land en meer bepaald naar het verwoeste cultureel erfgoed. Schiffmachers actie kreeg enorm veel bijval.  “Op een gegeven moment sloeg dat over naar Engeland en Amerika. In Japan zelf en zelfs tot in Italië en Spanje deden tatoeëerders mee aan de actie. Op zo'n dag zelf melden zich allemaal mensen die zeggen 'ik heb altijd al een tattootje willen hebben, deze keer doe ik het'.” De actie haalde zo’n 6000 à 7000 euro op.


Iedereen zijn goede doel?


Er zijn natuurlijk nog ontelbare andere goede doelen denkbaar: milieu-organisaties, kinderrechten, dierenorganisaties … Tattoos, of ze nu tijdelijk zijn of permanent, zijn de ideale manier om een thema dat jou na aan het hart ligt onder de aandacht te brengen. Op die manier word je er automatisch de ambassadeur van. Tijdelijke tattoos ontwerpen is zeer eenvoudig. Neem daarvoor hier een kijkje.


Ouder artikel Recenter artikel